SON EKLENENLER

Milyonların 'Zam oranı yüzde 40'ı aşacak'

Erdoğan'ın müjdesi sonrası memur ve emekli zam oranı netleşti: Yüzde 40'ı aşacak.
12 Mayıs 2022 10:26

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine sonrası yaptığı açıklamada, temmuz ayında maaşlara yeni bir iyileştirme yapılacağının sinyalini verdi.

Konuya ilişkin Haber7'ye değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, önümüzdeki iki ayın enflasyon rakamlarının bugüne kadar açıklananlarla paralel olması durumunda, temmuz ayında memur ve emeklilere zam oranının yüzde 40'ı aşacağını belirtti. Peki SSK emekli zammı 2022 ne kadar olacak? Temmuzda memurlara yüzde kaç zam yapılacak? İşte detaylar...

--*Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası verdiği 'asgari ücret' müjdesini Haber7'ye değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine sonrası temmuz ayında yapılacak maaş zamlarıyla ilgili açıklaması hem memur hem emekli hem de asgari ücretli çalışanları heyecanlandırdı.

"ZAM YÜZDE 40'I AŞACAK"

Maaş zamları ile ilgili milyonların merak ettiği zam hesaplamasını yapan Özgür Kaya, mayıs ve haziran enflasyon rakamlarının beklentilere paralel gelmesiyle zam oranının yüzde 40'ı aşacağını vurguladı.

"OCAK AYINDA HEM MEMUR HEM EMEKLİLERE CİDDİ ARTIŞ YAPILDI"

Ocak ayında hem memur hem de emekli vatandaşların maaşlarına ciddi bir artış yapıldığını söyledi.

Kaya, "Ancak aradan geçen 4 aylık sürede enflasyonda meydana gelen ciddi bir artış sonrası verilen zamlar eridi." diye konuştu.

İşte Kaya'nın açıklamaları;

Temmuz ayında yılın birinci 6 aylık dönemine ilişkin enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandıktan sonra tablo daha netleşecek.

TEMMUZDA ZAM YÜZDE 40'I AŞACAK

İlk önce yılın 4 ayına bakacak olursak, en son Nisan aynı enflasyonu açıklandı ve yüzde 7,25 oldu. Toplamda ise yüzde 31,7’ye gelmiş olduk. Önümüzde 2 aylık enflasyon daha var.

Bu kalan 2 aylık enflasyonda yüzde 7 seviyelerinde gelirse Temmuz ayında otomatik olarak yüzde 40 ile yüzde 43 arasında bir zam meydana çıkmış olacak

Memurlar, memur emeklileri, iş ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 40’ı aşan bir zam alacak. Fakat burada bir noktayı ayırmak gerekiyor. Memur ve memur emeklilerinde bir toplu sözleşme şartı var.

Bu toplu sözleşmeden doğan yüzde 7’lik zamları şu an ceplerinde. Bunun üzerine enflasyon farkına bakılacak ve üzerine eklenecek.

"EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ AYI 5 BİN 649 TL"

4 aylık enflasyon farkı ve yüzde 7’lik toplu sözleşme zammına göre en düşük memur maaşı 8,467 TL olacak (Mayıs ve Haziran enflasyon farkı hariç) En düşük memur emeklisi maaşı ise 5,649 TL olacak.

"2000 ÖNCESİ EMEKLİLERİN MAAŞI 4 BİN 335 TL OLACAK"

2000 yılı öncesi SGK emeklilerinin maaşı ise 4,335 TL’ye çıkarken Bağ-Kur emeklilerini maaşı 3,292 TL’ye çıkacak.

Kaya, hükümette gelen açıklamalara bakıldığında enflasyon rakının üzerine bir de refah payı zammı yapılabileceğini söyledi.

Kaya, yılbaşında yüzde 2,5’luk bir refah payı zammı görmüştük, muhtemelen Temmuz ayında da bu şekilde bir zam gelecek dedi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASINDAKİ MAAŞ ZAMMI DETAYI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Bilgin’in açıklamalarındaki önemli bir noktaya dikkat çeken Kaya, açıklamalarda “işçilerden” söz edildi, işçilerden kasıt asgari ücretli çalışanlar demektir.

Temmuz ayında asgari ücrete yeni bir zam gelirse şaşırmamak lazım dedi.

MÜJDEYİ ERDOĞAN VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zamlara ilişkin şu açıklamayı yapmıştı:

"TEMMUZDA ALIM GÜCÜNÜ BİRAZ DAHA ARTIRACAĞIZ"

"İnşallah bugünkü ve bundan sonraki tüm sınamaları da 85 milyon hep birlikte aşarak bizden sonraki nesillere hak ettikleri Türkiye'ye bırakacağız.

Hedeflerimize ulaşmakta bir el uzatımı mesafe kalmışken hayat pahalılığı ile vatandaşlarımızın zor günler geçirdiğini biliyoruz. Dar gelirli vatandaşlarımızın alım gücündeki düşüşün farkındayız.

Yılbaşında asgari ücretten işçi, memur, emekli maaşlarına kadar geniş alanda ciddi artışlar yaptık. Temmuz ayında enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle alım gücünü daha da iyileştireceğiz

Sadece geçtiğimiz ay milletimizin farklı kesimlerine sağladığımız sosyal desteklerin tamamı 5,3 milyar liradır."

YENİ ŞAFAK

TEFTİŞ HABER SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER